Barion Pixel

Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Ki mit ajándékozzon apák napjára?

Kovács Viktor
2023. 05. 24. 22:56:00
 Ki mit ajándékozzon apák napjára?

Apákat lehet gyermekként, szülőként, hitvesként és barátként is köszönteni - és bizony mindegyik más megközelítést igényel!

Nem minden férfi apa, de minden apa férfi. Ez a látszólag közhelyes állítás felhívja egy fontos dologra a figyelmet, miszerint férfinak lenni nem egészen az, mint apának lenni, ez pedig az ajándékozásban is érvényesül. Nem feltétlenül ugyanazzal szoktuk felköszönteni az apukákat, mint a férfiakat. Nézzük, miben is áll a különbség.

Egy férfi borostás és szivarozik, ha pedig igazán tökös, akkor vodka-martinit iszik reggelire, délután pedig megmenti a világot. Ehhez képest egy apuka arca sima, jó az érintése, ha a kislánya odabújik hozzá, szivar helyett legfeljebb pipázik, reggelire pedig rántott tojást eszik, mielőtt megmetszi odakint a növényeket. Érthető hát, hogy az ajándékozást illetően is mérlegelni kell a két típus között.

Mi legyen az apák napi ajándék?

Mi legyen az apák napi ajándék?

Ha valakit szeretünk, annak sosem könnyű ajándékot vásárolni, hiszen azt szeretnénk, hogy az illető valóban azt kapja, amire vágyik. A gyerekek szemszögéből pedig apák napja különösen kényes kérdés lehet. Hiszen azt kell egy meglepetés formájában kifejezni, hogy mit adok én, mint gyermek, neked, az erős, védelmező apának. Valljuk be, ez nem egyszerű.

Egy születésnapot viszonylag egyszerűen le lehet tudni, ha ismeri az ember, mi a másik kedvenc hobbija, vagy hogy mi foglalkoztatja mostanában. Milyen könyveket kedvel éppen, milyen zenét szeret hallgatni, vagy hogy példának okáért, milyen kulináris újdonságokért rajong. Egy szó mint száz, kevésbé személyes jellegű a dolog, ami a választást is megkönnyíti.

Karácsonykor pedig a legjobb apa ajándékot eltalálni talán még könnyebb, hiszen segítségünkre siet a tél. Legyünk fiúk vagy lányok, ilyenkor egy meleg pulóverrel, kabáttal, vagány zoknival vagy éppen egy szívmelengető itallal nem igazán lehet kudarcot vallani. 

Az apák napja azonban valóban a gyermekről és a szülőről szól. Jó hír azonban, hogy itt is van megoldás, még ha nemenként különbözik is egy kicsit.

Apák napi ajándék lányoktól és fiúktól

Más a kapcsolat apa és fiú, illetőleg apa és lány között, ami sok egyéb mellett a legjobb apa ajándékban is megmutatkozik. Egy ajándék apáknak lányoktól az odafigyelésben és a törődésben realizálódik. A lányok előszeretettel vásárolnak ilyenkor olyan dolgot, ami védi az apát, legyen az egy sál, meleg ruha vagy éppen biciklizéshez bukósisak.

Az apák pedig ezt a gesztust meg is hálálják, hiszen pontosan erre van szükségük. Egy férfinak – ahogy mondani szokták – három nő van az életében: aki szülte, aki szült neki és aki tőle született. A gondoskodás pedig eme hármasság mentén alakul egy férfi életében. Jóllehet, ezt kevesen vallják be maguknak.

A fiú gyerekeknél pont fordítva van a helyzet. Ebben az esetben a fiúk egy picit saját magukra is szeretik felhívni a figyelmet. Természetesen ez sok formában történhet, de mindenféleképpen jelezve van valamiféle cinkosság. Közös belépőjegy koncertre, egy üveg remek ital, bármi lehet apáknak ajándék, csak legyen egy kicsit merész, ami túllép az unalmas hétköznapokon.

Ez pedig megintcsak remek érzés az apukáknak, hiszen amíg a lányoktól törődésre, addig a fiúktól közös kalandokra vágynak. Saját gyermek- és fiatalkorukat látják ugyanis az azonos nemű utódokban, amiből olykor még konfliktus is szokott adódni. Mindenesetre a legjobb tanács, hogy amíg egy lány gyerek az ajándékokban óvja az apát, addig a fiú csábítsa az öreget egy pindurkát a rosszra.

Ajándék apák napjára

Apák napi ajándék barátoktól

Jóval ritkább eset, amikor az apukák barátoktól kapnak “apának” címszó alatt meglepetést. Ez általában akkor szokott előfordulni, amikor az első gyerek érkezik, ilyenkor a legtöbb haver megerőlteti magát egy figyelmesség erejéig. A meglepetés tárgya pedig a közös időtöltés, vagyis egy jó dumálás.

Másik eset, amikor jó barátoknak hasonló időpontban születik gyermeke. Ilyenkor jellemzően nagyobb lesz az összetartás a barátok között és kölcsönösen felköszöntik egymást június harmadik hétvégéjén. Az ajándék általában ilyenkor is egy közös vacsora vagy iszogatás - persze több gyerek esetén szigorúan az esti fürdetéshez igazítva mindezt!

A fentiek azonban csak Magyarországra érvényesek, hiszen például Németországban egészen más a helyzet. Náluk a férfiak nagyon is komolyan veszik az apák napját és a hím egyedek nem a családjukkal, hanem inkább a barátokkal ünnepelnek és vicces formában ugyan, de mindenki felköszönt mindenkit.

Apák napi ajándék feleségtől

Nálunk is régi és szép szokás, hogy anyák napján nem csak a gyerekek, de a férj is felköszönti az anyukákat. A legtöbb esetben ez egy gesztus, amivel a férfi kifejezi a háláját a nő felé a közös gyermekek okán. Szerencsére ez a tradíció ma már az apák napján is egyre jobban érvényesül, vagyis az anyukák is köszönetet mondanak az apukáknak. Egy apáknak karácsonyi ajándék, vagy születésnapi ajándék a hőn szeretett asszonytól egy kicsit mindig más, mint egy tényleges apák napi ajándék. Ez utóbbi ugyanis valamivel bensőségesebb vagy ha úgy tetszikérzelmesebbhangvételű. Ilyenkor lesznek a marcona férfiakból gyengéd apukák, akiket talán furcsa módon, de a feleség anyáskodva kényeztet.

Egyedi apák napi ajándék

A kényeztetés tárgya persze sok minden lehet, így az alkalomra szánt meglepetés testet ölthet egy különleges, egyedi apák napi ajándékcsomagban, ajándékboxban vagy ajándékkosárban is. Lényeg, hogy az ízléses csomagolás alatt legyen minél több finomság, kézműves ajándék vagy gasztronómiai különlegesség. Olyan dolgok, melyek a kemény férfiakat is emlékezteti arra, hogy időnként mennyire szerethetőek is tudnak lenni.

Képek forrása

Az oldal tetejére