Barion Pixel

Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Mit ünneplünk húsvétkor és hogyan?

A húsvét Magyarországon nem csak egy vallási ünnep, hanem a tavasz kezdetének, a megújulásnak és a családi együttlétnek az ünnepe is, amelyet számos hagyomány és szokás kísér, így a tojásfestés, az ajándékozás és a locsolkodás.

Húsvéti tojás

Mikor van húsvét? 

A keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe a húsvét, középpontjában Jézus Krisztus feltámadásával. Magyarországon a húsvéti ünnepek több naposak, húsvétvasárnaptól kezdődően húsvéthétfőig tartanak, ezt előzi meg a nagyhét, amely a farsang utáni nagyböjti időszak utolsó hete. 

És hogy mikor van húsvét? Időpontja a naptárban változó, hiszen a holdfázisokhoz igazodik, a tavaszi nap-éj egyenlőség (március 20.) utáni első holdtöltét követő vasárnap a húsvétvasárnap, így az ünnep mindig március 22. és április 25. közé esik. Az idei évben, 2023-ban a húsvétot április 9-10. között tartják.

Mit ünneplünk húsvétkor? 

Ahogy a karácsony Jézus megszületéséről, úgy a húsvét Jézus kereszthaláláról és feltámadásáról szól. 

Az ünnep előtti időszakban, a farsangot követő nagyböjt során tartózkodnak a hús, tej és tojásevéstől és elmélyült lelki életet élnek a hívők. A nagyhét a húsvétot megelőző héten kezdődik, amikor is megemlékeznek Jézus szenvedéseiről, haláláról és feltámadásáról. A nagypéntek és a nagyszombat csendes, elmélkedő napok. 

Húsvétvasárnap azonban az ünneplés kezdete, amikor a hívők templomokba mennek, hogy részt vegyenek az ünnepi misén és megünnepeljék Jézus feltámadását. Ezen a napon a pápa hatalmas tömeg előtt tart beszédet, elmondja húsvéti üzenetét és áldását adja.  

Húsvét másodnapja, vagy húsvéthétfő már egy világiasabb ünnepnap, középpontjában a fiatalsággal, az udvarlással, a tavasszal. 

Húsvéti hagyományok 

A húsvéti hagyományokat Magyarországon számos népi szokás és jelkép kíséri. A húsvéti szimbólumok közül a tojás az egyik legismertebb. A tojás a megújulás és az élet jelképe. A hagyomány szerint a tojásokat színesre festik vagy díszítik, majd a gyerekeknek ajándékozzák vagy tojásvadászatot rendeznek nekik a kertben. A tojás mellett meghatározó még a húsvéti nyuszi és a bárány is, mindkettő megjelenik édesség és étel formájában is.

Húsvéthétfőn a locsolkodás a fő hagyomány, amelynek során a fiúk és férfiak vízzel vagy illatos kölnivel locsolják meg a lányokat és asszonyokat. Ez a szokás a termékenység és a tisztaság megőrzését jelképezi, és a tavasz érkezését is. A locsolásért cserébe a lányok hímes tojást adnak a fiúknak, ez a húsvéti ajándékozás.

Ez az esemény gyakran családi, rokoni összejövetelekkel, mulatságokkal is együtt jár. A családok együtt töltik ezt az időszakot, és miközben sonkával, tojással gazdagon megrakott asztalok mellett jókat esznek és isznak, a húsvéti hagyományok észrevétlenül is öröklődnek generációról generációra.

Húsvéti ajándék rendelés

Húsvéti ajándékozás

Az ajándékozás húsvétkor több kérdést is felvet. Tartsuk a hagyományokat, és a húsvéti ajándék gyerekeknek, azon belül is csak kisfiúknak járjon a locsolóversért és a locsolásért cserébe? Vagy kapjon fiú és lány, vagy még inkább vonjuk be a felnőtteket is? Ahány ház, annyi szokás, de az biztos, hogy ezt az ünnepet egyre több helyen családi ajándékozással kötik össze. 

Gyerekeknek főleg csokoládé, édesség dukál vagy plüssállatok. Felnőtteknek már jöhetnek a kifinomultabb ízek egy-egy kézműves méz, lekvár vagy a sósabb irányt kedvelők számára a krémek, pástétomok, szószok formájában. 

A húsvéti ajándékcsomagokban jól mutatnak a különféle szörpök és akár alkoholos nedük is, de elsősorban a borok, amelyek a vallásos szertartásokhoz is kapcsolódnak, és a családi lakomákon is megjelennek. 

Sok helyütt pénzzel vagy karácsonyival vetekedő ajándékokkal kedveskednek főleg a kisebbeknek. De előfordulnak élményajándékok is. Ha távolról tudod csak intézni a húsvéti ajándékot, mert mondjuk külföldön dolgozol vagy élsz, az biztos, hogy a legkényelmesebb és leggyorsabb módja ennek az ajándékküldő szolgálat lesz, ha magyarországi családtagjaidat, rokonaidat vagy barátaidat szeretnéd meglepni.  

Húsvéti dekoráció

A húsvéti dekorálás majdnem annyira elterjedt, mint a karácsonyi díszítés. Egyrészt szimbolikus jelentése van, mivel a húsvéti ünnepkör a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, amely Jézus feltámadását ünnepli. A dekorációk segítenek a húsvét ünnepi hangulatának megteremtésében, valamint a tavasz és az új élet szimbólumaként is szolgálnak.

Húsvéti dekoráció

Húsvéti dekorációként sokféle formában jelennek meg a tojások, nyuszik, bárányok. Ezen felül díszítenek különféle virágokkal, például tulipánnal, nárcisszal és ibolyával, no és barkaágakkal vagy aranyesővel is. Dekorációként komplett húsvéti kosarakat is használnak: ezek általában édességekből állnak, de újabban a gyümölcskosarak is divatosak.  

A legnyilvánvalóbb helyeken, azaz a templomokon és a családi otthonokon túl közterületeken, óvodákban, iskolákban és munkahelyeken is gyakran dobják fel a hangulatot húsvéti dekorációk. Sőt boltok, bevásárlóközpontok is rájöttek, hogy az ünnepi hangulatot árasztó díszítés jót tesz az üzletnek. 

Húsvéti ételek

Az ünnepi időszakban a magyar konyha is megmutatja gazdagságát, hiszen a húsvéti menüben bárány, sonka, tojásételek, szezonális zöldségek, valamint különféle sütemények, például a kalács és a rétes is helyet kapnak. 

A húsvéti ünnepkörre gazdag és dús étkezés jellemző, ennek több oka is van. A húsvét a nagyböjt időszakának végét jelenti. A farsangi időszak és a húsvét között a keresztény hívek gyakran visszafogottabban étkeznek, kevesebb húst és állati eredetű terméket fogyasztanak, vagy éppen teljesen mellőzik ezeket. A húsvét az önmegtartóztatás végével esik egybe, és az ünneplés részeként gazdagabb ételek kerülnek az asztalra.

Ugyanakkor a húsvét a tavasz kezdetét is jelenti, amikor a természet ébredését és az új évszakot ünnepeljük. A gazdagon megterített asztal a termékenység és a bőség szimbóluma, amely összefügg a természettel és a mezőgazdasággal, de van egy magától értetődőbb jelentése is: egyszerűen az ünnepi hangulat és a családi együttlét fontos része.

Ha szeretné emelni az ilyen húsvéti összejövetelek és lakomák fényét, válassza valamelyik gourmet ajándékcsomagunkat!

Az oldal tetejére