Barion Pixel

Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Egyedi apák napi ajándékcsomagok rendelése

Egyedi apák napi ajándékcsomagok rendelése - válasszon hozzá fényképnyomtatást, üdvözlőkártyát! A rendelés végén megadhatja a kiszállítás napját. Apák napját 2024-ben június 16-án ünnepeljük!

Rendezés:

Orosz rulett csoki

Raktáron
5.990 Ft 3.990 Ft
2.000 Ft 33%

Anyák napját már 1925 óta ünneplik Magyarországon, az apák napi ajándékozás és ünneplés viszont csak 1994 óta vált hagyománnyá itthon. Mikor és hogyan ünnepeljük? 

Mikor van apák napja? 

Az apák napját eltérő napokon és más-más formában ünneplik a világon - lényegében ahány ország, annyi dátum és szokás. A nagy átlag júniusra tette, azon belül is június harmadik vasárnapjára, és az anyák napjához hasonlóan a legtöbbször nem számít munkaszüneti napnak, ami egész egyszerűen a vasárnapi időzítésnek is köszönhető.

apák napi ajándék édesapámnak

Magyarországon is június harmadik vasárnapján ünneplik meg az apák napját, több mint harminc nemzethet hasonlóan. 2024-ben június 16-án lesz apák napja. Más országokban, mint például Ausztráliában, a dátum szeptember első vasárnapjára esik, Észtországban, Finnországban, Izlandon, Norvégiában és Svédországban november második vasárnapjára, Romániában május második vasárnapjára, Oroszországban október harmadik vasárnapjára esik. 

Csak kevés országban van fix dátuma ennek az ünnepnek. Bizonyos országokban a katolikus hagyományokat követve Szent József napjához kötik ezt az ünnepet, például Bolíviában, Horvátországban, Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban március 19-én ünneplik az apák napját. De szintén fix napon ünnepelnek Dániában június 5-én, Lengyelországban június 23-án. Belgium kakukktojás ebből a szempontból, mert eleve vagy június második vasárnapján vagy fixen június 14-én ünneplik, de Antwerpen ettől eltérően március 19-én. 

Ennek az ünnepnek a jelentősége országonként igencsak eltérő, de talán az Egyesült Államokban van a legerősebb hagyománya, innen ered az apák napja. Egy polgárháborús veterán apa, William Jackson Smart egyedül nevelte fel kilenc gyermekét. Egyik lánya ennek kívánt emléket állítani, némileg megihletve az első amerikai anyák napi ünnepségtől. Itt, ahol az ünnep gyökerei vannak, az apák napja szinte nemzeti ünneppé vált az idők során. Családi megemlékezéseken a család neves apaalakjairól szóló történetek kerülnek előtérbe, és az iskolákban apák napi ünnepségeket tartanak, ajándékozással összekötve.   

Németországban szintén jelentős ünnepként tartják számon, itt az áldozócsütörtökkel (a mennybemenetel napjával) kötötték össze, amely mindig a húsvét utáni 40. napra esik, így mozgó ünnepről van szó. Az apák napjának azonban nem csak egyházi megalapozottsága van. Sok helyütt ezt a napot Herrentagként, Úriemberek napjaként is megtartják, ilyenkor fiatal és érett férfiak egy Bollerwagennek nevezett kocsival kelnek útra, hogy megtartsák a gyalogtúrát. A kocsi mindenféle finom étellel és itallal van megtöltve, és sok német férfi egyszerűen arra használja ezt a napot, hogy alaposan felöntsön a garatra.  

Miért jelentős az apák napja? 

Az apák napja nem csupán egy alkalom az ajándékozásra. Ez a nap kiemeli az apák fontosságát a családban és a társadalomban, és arra emlékeztet minket, hogy mennyire fontos számukra is a megbecsülés és az elismerés. Az apák szerepe sokrétű és nélkülözhetetlen. Ők azok, akik biztosítják a család fizikai és érzelmi biztonságát, tanítják a gyerekeket, hogyan kezeljék a kihívásokat, és példaként szolgálnak számukra a mindennapi életben.

A 21. században az apák szerepe jelentősen megváltozott. A modern apák már nem csak biztosítják a család anyagi jólétét, hanem aktív résztvevők a gyermekek nevelésében. Ezzel együtt a legnagyobb kihívás, hogy egy apa megtalálja a munka és a családi élet közötti egyensúlyt. Hogyan lehet kibalanszolni a karriert és a családi életet? Hogyan lehet megfelelni minden modern kori elvárásnak? 

Az ideális apa képe az idők folyamán sokat változott, és a mai társadalomban is folyamatosan alakul. Az ideális apa nem feltétlenül az, aki mindent tökéletesen csinál, hanem az, aki jelen van, támogat és szeretetet ad.

Apák napi ajándékok

Az apák napjának ünneplése különböző formát ölthet, az egyszerű gesztusoktól a nagyobb meglepetésekig. Lehet ez egy kedves üzenet, egy közös program, vagy egy gondosan kiválasztott apák napi ajándék is.

apák napjára ajándék

Az ajándékozás terén érdemes figyelembe venni az apa aktuális élethelyzetét. Egy újdonsült apukának talán leginkább a pihenésre és kikapcsolódásra van szüksége, egy sokgyermekes apa pedig örülhet egy személyre szabott ajándéknak, melyben minden gyermeke megjelenik, például fotók vagy üzenetek formájában. Ha tanácstalan, mit is vegyen apák napjára, akkor próbáljon meg kiindulni abból, hogy a megajándékozni kívánt apukának milyen hobbija van, milyen érdeklődési körei vannak.

Bár a közhelyes ajándékok, mint a nyakkendők, zoknik, bögrék, kulcstartók könnyen hozzáférhetők és praktikusak lehetnek, érdemes elkerülni őket. Ezek az ajándékok gyakran nem tükrözik az apa egyéni jellemvonásait vagy érdeklődését. Ehelyett válasszunk valami kreatívabbat és személyesebbet. Apák napi ajándéknak sokan szerszámot vagy műszaki terméket választanak, de a gourmet ajándékcsomagok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Apák napi ajándék ötleteink mellett akár összeállíthat egyedi apák napi ajándékcsomagot is az Ön elképzelése alapján. Így egészen különleges ajándékot küldhet erre az alkalomra, akár saját fényképpel és képeslappal, saját üzenettel. Ha még soha nem köszöntötte fel édesapját ezen az ünnepen ilyen módon, próbálja ki most először, modern ötletes stílusban, apák napi ajándékküldéssel. Az ajándékot a választott napon szállítjuk házhoz, így Önnek csak várnia kell a telefonhívást, hogy mekkora meglepetést okozott vele.

Még egy fontos szempont az apák napi ajándékozáshoz: hogy tudniillik ki kit ajándékoz ilyenkor? Ha az a kérdés, hogy kiket ajándékozunk, akkor szinte magától értetődő, hogy az apákat - de ne felejtsük, sok helyütt ilyenkor megköszöntik a nagyapákat, dédapákat, sőt a keresztapákat is. Nem csak az édesapáknak, hanem a nevelőapáknak, mostohaapáknak is jár a tisztelet, ha rászolgáltak. 

Magyarországon hagyományosan a család tiszteli meg a családfőt ezen a napon, de egyre gyakoribb eset, hogy a baráti társaságokban is megemlékeznek az apukákról, főleg azokról, akik rövidesen apai örömök elé néznek. Munkahelyeken is köszöntik az újdonsült apákat - és ha már itt tartunk, ne felejtsük, 2023-ban a Munka törvénykönyvében több ponton is kedveztek az apáknak, pl. az 5 nap apasági születési szabadságot 10 napra emelték. Egy másik kedvezménnyel, a szülői szabadsággal is élhetnek az apák, 44 nap erejéig.  

Záró apák napi gondolatok 

Az apák napja fontos alkalom az apáink és az apaság ünneplésére. Nem csak az ajándékozásról, hanem sokkal inkább a megbecsülésről és az elismerésről szól.

Az apaság minden formáját ünnepli, legyen szó biológiai, örökbefogadó vagy nevelő apákról. Fontos, hogy ezeket az értékeket az év minden napján érvényesítsük, ne csak apák napján. 

Kiváló, boldog apák napját minden apának!

Képek forrása:

Az oldal tetejére