Barion Pixel

Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Anyák napja: a rituális hódolattól az anyák napi ajándékozásig

Az anyák napja kezdete sokak számára ismeretlen, pedig ez a nap már hosszú évek óta minden évben örömet és meghitt pillanatokat hoz a családok életében. Ráadásul kereskedelmileg is egyre jelentősebb nap, a virágkötészetek és ajándékboltok szép forgalmat bonyolítanak. Ebben a blogposztban felfedjük az anyák napja eredetét, kitérünk arra, hogyan alakult ki ez a gyönyörű ünnep, és milyen ajándékokkal tisztelhetjük meg az anyákat.

Ajándék anyák napján

 Az anyaság tisztelete - a kezdetek

Az anyák napja kezdete messzebbre nyúlik vissza az időben, mint gondolnánk. Az ókori világ számos birodalmában volt kultusza az ősanyának, földanyának vagy anyaistennőnek, ide értve Kis-Ázisát, Mezopotámiát, Perzsiát, Egyiptomot vagy Kánaánt. Kultikus alakjukban a természetet, a termékenységet, a teremtést és a termést egyaránt tisztelték és ünnepelték. 

Az ókori görögök földanya istennőként tisztelték Rheát, akiből később egy mindent teremtő istenség, Rhea Cybele lett. Az ókori rómaiaknál Rhea Silvia pedig nem más, mint a római birodalmat alapító Romulus és Remus anyja. 

Később a kereszténység idején a pogány anyaistennő-kultusz a Mária-tiszteletben él tovább, amely két ünnepen is megjelenik: a Gyümölcsoltó Boldogasszony március 25-én, és a Nagyboldogasszony augusztus 15-én, amely 1945 előtt Magyarországon is munkaszüneti nap volt.  

Az anyák napja modern változata

Az anyák napja eredete a modern formájában az Egyesült Államokban alakult ki. Az első anyák napját a polgárháború nyomán a béke utáni vágy inspirálta. Julia Ward Howe Anyák Napi Kiáltványa adott formát ennek a napnak 1870-ben. 

Ann Jarvis, egy amerikai aktivista és édesanya indította útjára az anyák napját, aki számos szociális reformért harcolt. 1905-ben, édesanyja halála után úgy döntött, hogy létrehoz egy olyan napot, amely az édesanyák előtt tiszteleg.

Ann Jarvis 1908-ban megszervezte az első anyák napját, amely május 10-én került megrendezésre. Az ünnepség során az emberek fehér szegfűt viseltek az elhunyt anyák emlékére, míg a még élő anyák számára vörös szegfűt adtak. A kezdeményezés gyorsan elterjedt, s bár ebben az évben a Kongresszus még visszautasította, de 1914-ben Woodrow Wilson amerikai elnök hivatalosan is elismerte az anyák napját mint nemzeti ünnepet, melyet május második vasárnapján tartanak az USA-ban.

Az anyák napja a világ más országaiban

Az anyák napja amerikai kezdete után nem sokkal az ünnep más országokban is elterjedt, és mára már számos országban megtartják ezt a napot. Az egyes országokban eltérő dátumokon és hagyományokkal ünneplik, de a közös cél minden ünnep esetében az édesanyák megbecsülése és tisztelete, még akkor is, ha más-más módon is született meg az igény erre.  

Például az Egyesült Királyságban ez a jeles nap eredetileg anyák vasárnapja (azaz a "Mothering Sunday") a nagyböjt negyedik vasárnapján kerül megünneplésre, és eredetileg a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódott szorosan. Németországban május második vasárnapján tartják, és eredetileg a születésszám növelésének támogatására vezették be az 1920-as években. 

Magyarországon az anyák napját május első vasárnapján tartják. Elsőként 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta meg ezt a napot, a Mária-tisztelet hagyományára építve. 

Az anyák napja jelentősége

Ennek az ünnepnek a célja az anyaság tisztelete és értékelése. A nap jelentősége azonban túlmutat a pusztán szimbolikus értéken, hiszen egyúttal egy kiváló alkalom arra, hogy kifejezzük szeretetünket, hálánkat és megbecsülésünket az édesanyák iránt. Az anyák napja lehetőséget teremt arra, hogy közösen ünnepeljünk, megoszthassunk emlékeket, és megerősíthessük az anya és a gyermekek kapcsolatot.

Anyák napi ajándék

Anyák napi ünnep ma

A mai világban az anyák napjának ünneplése sokféle formát ölthet, attól függően, hogy az egyes családok milyen hagyományokat és szokásokat követnek. A közös pont az, hogy az édesanyákat meglepetésekkel, ajándékokkal, virágokkal kényeztetjük, és ezen a napon egy kicsit jobban odafigyelünk rájuk. 

De nem csak az otthonokban, családi körben emlékeznek meg erről a napról, az óvodákban, iskolákban is ünnepséget tartanak, programokat szerveznek. A gyerekek ajándékot készítenek, és versekkel, mondókákkal köszöntik édesanyjukat. 

Az ünnep számos változáson ment keresztül, de a lényeg változatlan maradt: az anyák napja az édesanyák tiszteletének és szeretetének ünnepe.

Kiket köszöntünk anyák napján? 

Bár hivatalosan az édesanyák állnak a nap fókuszában, de a gyakorlat ennek némiképp ellentmond: ugyanis sok helyütt a nagymamákat, dédnagymamákat, keresztanyákat, mostohaanyákat sőt nagynéniket is megköszöntik. Ez azzal áll összefüggésben, hogy az említettek mind betöltenek anyai szerepeket időnként, ideiglenesen vagy akár folyamatosan, így ők is megérdemlik, hogy róluk (is) szóljon ez a nap. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy kit illik köszönteni ezen a napon. 

Hogyan köszöntjük az anyákat? Mit vegyek anyák napjára? 

Mivel az ünnep célja az édesanyák tisztelete és megbecsülése, ezt akár ajándékokkall, virágokkal vagy egyszerűen csak az együtt eltöltött minőségi idővel is kifejezhetjük. Bizonyos országokban ezen a napon a család tagjai nem engedik, hogy az anyák dolgozzanak, a többiek végzik el a házimunkát és a főzést. 

A legtöbben anyák napi virágcsokorral kedveskednek, vagy különleges anyák napi ajándékboxot állítanak össze, benne személyes üzenettel vagy fotóval. Mindkét megoldás kedves gesztus, szerencsére sokféle módon lehet variálni a virágokat és az ajándékcsomagot is, így minden évben lehet egy-egy újabb csavart belevinni a meglepetésbe. Az egyik ilyen újdonság a szappanvirág, de a virágot és az ajándékot akár kombinálni is lehet. 

Anyák napi ajándékcsomag

Sok gyermek nagy távolságban vagy akár külföldön él az édesanyjától, mert oda szólítja a munkája vagy a saját családja. De ilyen esetekben is van megoldás: a Meglepetésem egy olyan ajándékküldő szolgálat, ahol minden csomagra garanciát vállalunk, akár belföldre küldik, akár külföldről Magyarországra, vagy Magyarországról külföldre. 

Az anyák napi meglepetéseket Budapesten 2024. május 5-én, vasárnap is kiszállítjuk!

Az oldal tetejére