Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Karácsonyi ajándékcsomag ötletek cégeknek

A karácsonyi céges ajándékcsomagoknak mindig is nagy keletje volt a nyugati féltekén. A történet a 19. században az iparosodással kezdődött, amikor az első nagyobb vállalatok megjelentek. Nem kevés fejtörést okozott ugyanis az illetéseknek az, hogy a nagy számú alkalmazott hogyan legyen elégedett a munkájával.

Karácsonyi céges ajándékcsomagok

Korábban ilyen modell nem volt, a foglalkoztatottság egészen más perspektívába került, hiszen akár több száz alkalmazottat kellett összefognia az akkor sikerre jutó cégeknek. A 20. század közepétől aztán ez a trend különösen megnövekedett, az IBM, a Nestlé vagy a General Motors folyamatosan küzdött a feladattal, hogyan lehet ennyi rengeteg alkalmazottat a közös cél felé terelni. A magas fluktuáció soha nem szerencsés egy vállalat életében, így mindig is igyekeztek elkerülni azt. Náluk a karácsonyi céges ajándékcsomag gyakorlatilag már a kezdetektől jelen volt, mint motivációs tényező. Jóllehet, számos cég nem gondolta át teljesen a dolgot, és az ajándékozás vége inkább a sértődés lett, mint a hála. A nevek említése nélkül a kohászat legszebb napjaiban a karácsonyi céges ajándékcsomag például nem volt más, mint 2 palack tej, amit védőital névre kereszteltek el. Az újévben aztán nagy volt a meglepetés, hogy csak a melósok fele vette fel a munkát, nem feltétlenül azért, mert megsértődtek, hanem azért, mert ekkor realizálódott bennük, hogy milyen veszélyes is a szakmájuk. Szerencsére azért már más idők járnak és egy karácsonyi céges ajándékcsomag valóban kiváló ajándék mindenkinek.

Ideológia a kosárban

Tehát mint sok minden másnak a karácsonyi céges ajándékcsomagnak is megvolt a maga fejlődési útja, ráadásul máshogy működött a különböző régiókban, ha csak Európánál maradunk. A keleti blokk például az 50-60-as években lelkesebb volt az ajándékcsomag osztásban, persze nem azért mert erre kedvesebb emberek laktak, hanem mert a mindenkori politika részét képezte. Vagyis nem a motiváción volt a hangsúly, hanem az ideológia terjesztésén. A vöröscsillagos szalaggal átkötött ajándékkosarakban a főszereplő pedig leginkább az alkohol volt, hogy az emberek minél előbb elfelejtsék, hogy miben is élnek. A karácsonyi céges ajándékcsomagok csúcsát kétség kívül a diktatúrák szolgáltatták, melyben az ajándékok nem ritkán egyenesen morbidok voltak. Ugyanakkor ennek az ellenkezője is igaz, ha a helyzet úgy kívánta, akkor akkora ajándékcsomagot kapott, a leginkább megvesztegetni kívánt illető, ami akár több éves fizetéssel is felért.

Ajándékcsomag evolúció

A fentiekre szerencsére a legtöbben már nem is emlékeznek, a karácsonyi céges ajándékcsomagok pedig a helyükre kerültek. Leginkább két dologról szólnak: az őszinte kedvességről és az elismerésről, ami egyúttal motiváció is. Esztétikai értelemben is nagy volt a fejlődés, egy mai díszdoboz benne a dekorációs szalmával, összehasonlíthatatlanul szebb látványt nyújt, mint egy ropogós celofánba csomagolt ajándékkosár. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a karácsonyi céges ajándékcsomagok felnőttek. Ez pedig leginkább abban realizálódik, hogy valóban öröm kapni egyet, karácsonyra vagy bármilyen egyéb alkalomra.

Ajándékcsomag cégeknek karácsonyra

 

Keresés