Barion Pixel

Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Hálapénz helyett ajándék?! Igen, így lehet!

Hálapénz helyett ajándék?! Igen, így lehet!

Így fejezd ki háládat, hogy 100% elkerülj bármilyen szankciót: igen, hálapénz helyett ajándékkal!

A hálapénz egy meglehetősen diszkriminatív fogalom, holott nem annak kellene lennie. Mivel az egészségügy anyagiakban nem feltétlenül hálálja meg az orvos, az ápoló és az egyéb alkalmazottak munkáját, így érthető, hogy a beteg, illetőleg a hozzátartozók szeretnének köszönetet mondani az illetékes személyeknek egy sikeres műtét, vagy bármilyen egyéb segítség okán, ami a gyógyuláshoz vezetett.

A jelenlegi törvények szerint hálapénzt adni, elfogadni és kérni egyaránt tilos, olyannyira, hogy egy ilyen gesztus, illetőleg annak elfogadása bűncselekménynek minősül hazánkban, és akár börtönbüntetéssel is sújtható. Van, aki szerint ez agyrém, mások szerint így lehet visszaszorítani az egészségügyi korrupciót.

Hálapénz helyett ajándék

Jogos persze a kérdés, hogy valójában mit is értünk hálapénz alatt. A magyar jogrend meglehetősen furcsa ebben a tekintetben, sőt, nyugodtan kimondjuk, hogy némileg értelmezhetetlen. Anyagi javakban megfogalmazható köszönetet ugyanis lehet nyilvánítani egészségügyi dolgozónak, de csak úgy, ha ő nem kéri, illetőleg úgy, hogy nem is ajánlják fel neki. Nos, hát kissé értelmetlennek tűnik ennek fényében a dolog, hiszen hogyan lehet elfogadni azt, amit nem kapunk? Akinek sikerül, az bizonyosan mentve van a törvény szigora elől.

Mindenesetre, ha nem akarunk packázni ezzel a különös törvénnyel, akkor a megoldás a következő: ajándékcsomag orvosnak, ajándék nővérnek, ajándék egészségügyi dolgozónak. Vagy bárkinek, akinek szeretnél köszönetet mondani egy szolgáltatásért. Ez ugyanis nem számít hálapénznek, pontosabban, egy bizonyos összeg határáig nem számít annak. Erre hamarosan kitérünk.

A hálapénz helyett ajándék

A hálapénz kérdése sajnos egyáltalán nem vicc. A két évvel ezelőtt elfogadott egészségügyi törvényt követően ugyanis, több esetben élt a büntetőjog a kimérhető szankciók érvényesítésével. Ennek az lett a következménye, hogy számos orvos és több ápoló is nehéz helyzetbe került az országban. Jóllehet szigorúan emiatt letölthető börtönbüntetésre még nem került sor.

Mindenesetre az ajándék egészségügyi dolgozónak, pontosabban annak adása, a jelenlegi törvények függvényében, jóval kedvezőbb, és mindkét fél számára 100% kockázatmentes megoldás a hála kifejezésére, mintha borítékot adnád azt egy kórházi alkalmazottnak. Ez annak ellenére is így van, hogy nagyon sokan megérdemelnék azokat a bizonyos plusz borítékokat, a Covid járvány óta pedig talán különösen érvényes ez.

Egy ápoló vagy orvos gyakran napi 14-18 órát robotol és ment életeket, mindezt úgy, hogy anyagilag elismernék a munkájukat. Nem illendő összehasonlítani, de a keresetük jóval kevesebb, mint sok olyan emberé, aki szaktudás nélkül végeznek jóval kevesebb felelősséggel járó munkát. De a tény az továbbra is tény marad: a betegek, hiába szeretnék, nem fejezhetik ki hálájukat a régi bevált módon az egészségügyben dolgozók felé.

Szerencsére azért mindenre van megoldás, ez pedig az ajándékcsomag orvosnak és/vagy az ajándék nővérnek. Ezt is törvényben szabályozzák, így maximálisan törvényes és legális manőverről van szó. 

Ajándék orvosnak

Küldj ajándékcsomagot, de figyelj oda a részletekre

Az úgynevezett hálapénz helyett küldhetsz ajándékcsomagot is azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akiknek szeretnéd kifejezni a háládat. Ez lehet egy sikeres műtét miatt, egy hosszan elhúzódó betegségnek a megfelelő kezelése okán, és persze azért is, mert egészségesen világra jött a gyermeked.

Azonban az ajándékcsomagokkal is vigyázni kell, legalábbis a jelenlegi törvények értelmében, sajnos ebben az esetben sem lehetünk túláradóan hálásak. Vagy legalábbis nem egy alkalomra lebontva. A havi 260 000 forintos bruttó minimálbérhez viszonyítva az ajándékcsomag ára nem haladhatja meg a 13 000 forintot.

Mindenkit a törvények szigorú betartására bíztatunk, de azért ezt a 13 000 forint értéket lehet többszörözni, ha többször is küldesz csomagot ugyanannak, csak más indoklással, vagy ha az adott részlegnek címzed, és így létszámra lebontva már bőven tartható az előírt limit. Valljuk be, a legtöbbször egy sikeres műtét mögött egy komplett team munkája áll - így jár a taps, az elismerés és az ajándék mindenkinek. 

Ajándék orvosnak karácsonyra?

Van még valami, amivel ki lehet kerülni eme szigorú rendelkezéseket, még pedig az, hogy nem közvetlenül a műtét, gyógyulás, szülés stb. után ajándékozod meg egyetlen nagyértékű ajándékcsomaggal a nővért, orvost vagy bárkit, akinek szeretnél megköszönni valamit.

Ünnepnapok alkalmával is kifejezheted a háládat bárkinek, legyen ez születésnap, húsvét vagy éppen karácsony. Ebben az esetben már senki nem kérheti rajtad számon, hogy hálapénz helyett egy túl nagyértékű ajándék az, amivel tilosban jársz. Innentől kezdve ez már a te dolgod, hiszen ráadásul miért is ne küldhetnénk ajándékcsomagot bárkinek egy jeles ünnep alkalmából? Legyen szó akár egy karácsonyi ajándékcsomagról vagy szülinapi válogatásról.

A meglepetesem.hu kínálatában a céges ajándék szekcióban találsz kifejezetten idevágó ajándék összeállításokat is. Érdemes körbenézni és igen, érdemes hálásnak lenni is - törvényesen.

Képek forrása:

Az oldal tetejére