Barion Pixel

Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Gyermeknapi ajándékozás

Gyermeknapi ajándékozás

Nemzetközi gyereknapon a gyermeket ünneplik - programok, ajándékok gyermeknapra

A gyermeknap bár kevésbé elterjedt, mint az anyák napja vagy akár a nőnap, azért a világ számos országában megünneplik. Az időpont ugyan nem egységes, de velünk ellentétben a legtöbb országban június 1. a gyerekek ünnepe, ilyenkor pedig a felnőttek gyereknapi köszöntéssel és gyermeknapi ajándékokkal ünneplik a legkisebbeket.

gyereknapi ajándék

 

A legtöbb ünnep Európa nyugati részéről indult hódító útjára, de a gyereknap ebben a tekintetben is kivételt képez, mivel hivatalosan Törökországból eredeztethető ez a szép szokás. A szokás valóban szép, ami mára szerencsére nagyon sok helyen gyökeret vert, de a kezdet az nem csupán arról szólt, hogy legyen egy kedves nap, ami a legkisebbeké. Az eredeti török gyereknap időpontja ugyanis április 23-a, történetesen ez az időpont egybeesik a török szultánság megszűnésével és a demokratikus Török Köztársaság megszületésével. A szultánság felszámolásáig meglehetősen hosszú és göröngyös út vezetett, de hivatalosan Mustafa Kemal Atatürk nevéhez kötik, aki az első köztársaság megalapítója volt.

Mindenféle iróniát félretéve valahol rendkívül bájos, hogy Atatürk nem csak a köztársaságot kiáltotta ki ezen a napon, hanem azt is bejelentette, hogy mostantól legyen ez a gyerekek napja. Nem nehéz kitalálni, hogy azért, mert minden új politikai időszámítás elvileg a jövőnek szól, azaz az akkori gyerekeknek születik meg. Az sem véletlen, hogy a gyereknap a valamikori szocialista országokban terjedt el a leggyorsabban, így Magyarországon is már 1931 óta ünneplik. 

Mikor van gyereknap?

Hogy mikor is van gyereknap, az több mint nehéz kérdés, ahogy az elterjedésének a nyomon követése is, mivel rengeteg politikai momentum kapcsolható hozzá. Mindenesetre az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy legyen mindenhol egy gyermeknap, ami azonban nem lufikról és a csokoládéról szólt, hanem a háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítéséről. A világ különböző pontjain, így Japánban vagy Ausztráliában máskor ünneplik a gyermeknapot, sok helyen pedig a gyereknap egy egész hétig tart. Egyébként Magyarországon is tartottak gyerekhetet az 1920-as években, csak ez szép lassan feledésbe merült. Az ok pedig hasonló volt, mint az ENSZ kezdeményezése, az I. világháború után nehéz sorsra jutott családok gyermekeit próbálták megsegíteni. Mindenesetre nálunk jelenleg május utolsó vasárnapján ünneplik a gyermeknapot. 

A gyereknapi köszöntés azonban koránt sem esik mindenütt erre az időpontra, sőt a helyzet meglehetősen változatos képet mutat. Lengyelország, Szlovénia, Ukrajna, Szlovákia és Bulgária például június elsején ünnepli a gyermeknapot, Norvégiában fixen május 17-re esik a jeles ünnep, Németországban pedig szeptember 20. a gyerekeké. Az ünneplés, illetőleg a köszöntés azért lényegében közös, csokoládé, ajándékok, egyszóval kedveskedés a gyerekeknek. Van ahol egy napos a gyereknap, mint például nálunk, máshol egy hétvégéről szól, ilyen Norvégia, megint másutt pedig egy egész héten át ünneplik a gyerekeket, mint Ausztráliában vagy a közeli Új Zélandon.

Hányan tartják a gyermeknapot, és mennyi pénzt költenek gyermeknapra

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy valójában hányan is ünneplik a gyereknapot. Pontos statisztikai adat nincsen, de egy 2018-as felmérés szerint a magyarok nyolcvan százaléka, pontosabban a magyar szülők nyolcvan százaléka tartja ezt a szokást és gondoskodik gyermeknapi ajándékokról. Ami a vásárlási szokásokat illeti, átlagosan 2 és 6 ezer forint költenek ezen a napok a szülők a gyerekeikre, ami a karácsony fényében akár meglepő is lehet, hiszen az év legnagyobb ünnepén a költések több mint a duplájára rúgnak gyerekenként. Ugyanakkor a vidámparkok és állatkertek ezen a napon könyvelhetik el az év legnagyobb bevételét, ahogy az a felmérésekből kiderül, márpedig ez is nyugodtan a gyermeknapi ajándékok listájához írható.

Programok gyermeknapra

A két favorit az állatkert és a vidámpark, de ma már számos olyan kiváló játszótér van, amelyik remek lehetőséget kínál a gyereknapi köszöntésre. De nyugodtan elvihetjük a gyerekeket egy jó kis kirándulásra is, legyen szó erdőről vagy éppen egy folyópartról. Ha a május végi időjárás engedi, akkor pedig akár egy családi strandolás is szóba jöhet, gyereknap alkalmából pedig akár kétszer is sorba állhatunk a vattacukros vagy a jégkásás kocsija előtt. Amennyiben a pandémia nem szól közbe és nem vagyunk korlátozva semmilyen téren, akkor még több remek gyermeknapi programra van lehetőségünk. Kezdve a mozitól, a bábszínházon keresztül, a különböző szórakoztató gyerekházakig, ahol a szülők is egész biztosan remekül fogják érezni magukat.

Ajándék ötletek gyerekeknek

A fiúknál még mindig az autó, no meg a távirányítós autó a menő, a lányok jobban követik a modern idők kihívásait, ők a Pop It, Fidget toys, valamint a plüss polipokkal játszanak leginkább jelen idő szerint, hogy miért, senki ne kérdezze, most éppen ez a divat. Persze érvényes mindez odáig, amíg nem kaptak egy gyereknapi ajándékcsomagot meglepetésként. Mindenki tudja, mennyire tud örülni egy kicsi fiú vagy lány a váratlan meglepetéseknek, a meglepetesem.hu ajándékainak pedig garantáltan tátva marad mindenki szája. Mutatunk három ötletet, aminek garantáltan minden gyerek örülni fog. A legújabb trendek egyik vezetője mindenképpen a gyermeknapi ajándékküldés, így mindenkinek érdemes elgondolkodnia rajta.

1. Gyermeknapi ajándék ötlet: pihe-puha kényeztetés

Ha egy szolid és egyszerű, mégis remek ajándékot szeretnél, akkor itt van a Pihe-puha plüssmackó, aminek biztosan minden kicsi örülni fog, hiszen kinek ne lett volna gyermekkorában egy kedvenc mackója. Fiúknak és lányoknak is tökéletes ajándék, mivel a macik mind színükben, mind formájukban megfelelnek a fiúk és lányok igényeinek is. Az ajándék küldés gyermeknapra akkor is remek ötlet, ha történetesen tem tartózkodsz távol a szeretteidtől, hiszen a meglepetés így még nagyobb. Csöngetnek az ajtón, a futár pedig ott áll a kezében egy gyönyörű díszdobozzal, amiben egy vidám plüssmackó várja az új gazdáját. Ugye, hogy jól hangzik?

ajándék gyereknapra

2. Gyermeknapi ajándék ötlet: maci és csoki

A pihe-puha plüssmackókat persze fel is lehet turbózni egy kis extrával. Ha valami többre vágysz, akkor a Maci és csoki ajándékcsomagot neked találták ki. A kedves állatfigura mellett itt ugyanis már csokoládékülönlegességek is köszöntik a kicsiket gyermeknap alkalmából. Az ajándékválogatásban találsz kézműves fehércsokoládé- és étcsokoládé különlegességet is, egy kis cukormentes nyalókával kiegészítve, hogy senkinek ne legyen rossz a foga gyereknap alkalmából se.

3. Gyermeknapi ajándék ötlet: finomságok az egészség jegyében

Ha már a fogaknál tartunk, akkor a meglepetesem.hu egy olyan a gyermeknapi ajándékküldés lehetőséggel is szolgál, ami úgy kényeztet tökéletes finomságokkal, hogy közben egy pillanatig sem kell aggódnod azért, hogy a gyermeked egy kicsit többet visz be az „ártalmas” csábításokból. A Cukormentes Finomságok ajándékválogatásban megtalálsz mindent, ami szem-szájnak ingere, de mindezt teljesen egészségesen. Hogy csak párat említsünk az ínyencségek közül, van itt aszalt beregi körte, akác és bodzavirág tea, cukormentes csokoládé, és a nagyobbaknak egy igazi libamáj pástétom különlegesség is.

Képek forrása:

Tartalomhoz tartozó címkék: Ajándékküldés Gyereknapi ajándék
Az oldal tetejére