Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyereknapi ajándékok, meglepetések

Kovács Viktor
2023. 05. 18. 13:45:25
Gyereknapi ajándékok, meglepetések

Legyen egy nap, ami csak a gyerekeké - szervezzünk programokat, adjunk nekik élményt, kapjanak ajándékot!

Mindenkinek van egy napja, van az anyukáknak, van az apukáknak és a gyerekeknek is. A történet így kerek, legyen egy napja mindenkinek a családban. Valószínűleg a hármasból a gyerekek várják leginkább a közelgő eseményt, hiszen karácsony vagy húsvét ide-oda, mégis csak május utolsó vasárnapja az a nap, amikor az egész világ rájuk figyel.

Gyermeknapi ajándék ötletek

Gyereknapot ünnepelni kissé faramuci dolog, hiszen egy szerencsés gyermeknek igazából minden nap gyereknap. Egészen addig persze, amíg el nem kezdődik a suli… Ez azonban sajnos csak a szerencsésebb családokra és a világ szerencsésebb felére igaz. Az ENSZ 1954-ben pontosan azért tett javaslatot a Nemzetközi Gyereknap megünneplésére, mert sajnos a világon számos olyan gyermek él, akinek egyáltalán nem ünnep minden hétköznap.

A kezdeményezéssel az Egyesült Nemzetek Szervezetének nem az volt a célja, hogy június 1-én vagy a május utolsó vasárnapján apu és anyu új trambulint vegyen a gyerekeknek, hanem, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy nem csak a felnőtteknek, de a gyermekeknek is vannak jogaik. Van joguk egészségügyi ellátásra, van joguk segítségért folyamodni, ha bántják őket, de mindenek előtt van joguk nem éhezni.

Mondhatni ez egy gyönyörű illúzió a hatalom és a politika részéről, ami teljes egészében sajnos soha nem fog megvalósulni. Mindig lesznek olyan gyerekek, akik nem részesülhetnek megfelelő bánásmódban vagy minden nap meleg ételben. Szerencsére azonban a világ nagyobbik részén megadatott a kicsiknek (is) a jólét, egy évben egyszer pedig megünnepeljük őket.

Egyébként a gyereknap eredete elég kacskaringós, volt rá hatással a török függetlenség, sőt az előző évszázad elején még az is lehet, hogy nálunk tartották meg az első igazi gyerekeknek szánt napot. A teljes történetért kattints a gyereknap történetét adó linkre. 

Gyermeknapi ajándék mindenkinek

Magyarországon egészen 1989-ig a Gyerekhét volt divatban, mint a kommunista országok többségében, csak a rendszerváltás után lett egy napos ez ez ünnep. A váltás valószínűleg azzal is magyarázható, hogy növekedett az életminőség. Immár nem arról szólt a történet, hogy legalább egy hét legyen az, ami a gyerekekről szól, kedvezményes vásárlások, akciós mozijegyek, utazások formájában, hanem arról, hogy tisztelegjünk a legkisebbek előtt is.

Ahogy mondani szokták, ahány ház annyi szokás, magyarul mindenütt máshogy ünneplik a jeles napot, de azért a gyereknapi ajándék a legtöbb helyen nem maradhat el. Kérdés persze, hogy kinek mit, hiszen a gyerek az mindig gyerek marad a szülők szemében. Ezzel pedig az is jár, hogy a gyereknapi ajándékok ovisoknak ugyanolyan létjogosultsággal bír, mint a gyereknapi ajándékok felnőtteknek. Magyarán felnőtteknek is szoktak ajándékot venni ezen a napon.

Gyereknapi meglepetés

Nem karácsony, de nem is hétköznap

Az európai és így a hazai ünnepi hagyományban sem lehet a gyereknapot egy lapon említeni a karácsonnyal az ajándékozás tekintetében. Attól azonban, hogy anyagilag szolidabb eseményről van szó, nem kevésbé fontos. Mivel az év első igazán meleg napjaira esik, így az ajándék gyakran nem is tárgyi jellegű, hanem egy közös program, valamilyen élmény.

Jellemzően az állatkerti látogatások száma megugrik például ezen a napon, de nyugodtan említhetjük a vidámparkokat vagy a kirándulásokat is, mint gyermeknapi ajándékot. Popper Péter, jeles pszichológus szerint a gyermeknap a közösen eltöltött időről kell, hogy szóljon, ilyenkor a szülők ne dolgozzanak és tegyék félre a mindennapi ügyes-bajos dolgaikat, ez a nap csak a gyerekeké legyen. Ugyanakkor, ha csak gesztusértékűen is, de az ajándéknak is szerepelnie kell a gyereknap örömei között.

Ajándék gyermeknapra? Mutatjuk mi a sláger

Mintha csak mindenki olvasta volna a Popper Péterrel készült gyereknapi beszélgetést, az ajándékvásárlások döntő többségben olyan dolgokra irányulnak, melyek közös időtöltést tesznek lehetővé. Talán nem nehéz kitalálni, hogy a társasjáték és a LEGÓ ilyenkor a legkelendőbb meglepetés.

Gyereknapi ajándék

A ranglista élén azonban mégis maga a meglepetés áll, ami a gyerekek számára jóval fontosabb, mint a felnőtteknek. Éppen ezért lehet kiváló gyereknapi ajándékötlet az ajándékküldés is. A gyönyörű díszdoboz mindegy is, hogy mit rejt, legyen az maci vagy csoki, vagy bármi egyéb. A lényeg maga a gyereknapi ajándék, ami kifejezi a szülők szeretetét, legyen a gyermek karonülő kislány vagy meglett férfiember.

Kép forrása

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyereknapi ajándék
Az oldal tetejére