Barion Pixel

Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Üzenet a palackban

Régmúlt idők boldogságos Valentin napi ajándékcsomagjai

Üzenet a palackban

Régmúlt idők boldogságos Valentin napi ajándékcsomagjai

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a szerelmesek napja Amerikából indult el, hogy aztán meghódítsa az egész világot, de ez nem igaz, hiszen Angliában már a 15. században küldtek egymásnak Valentin napi ajándékcsomagokat a szerelmes párok. Később a kivándorlók honosították meg Amerikában is a jeles nap megünneplését.

Először az Újvilágban is csupán a Valentin napi ajándékcsomagok küldözgetése volt divatban, akárcsak Európa többi országában, ahová szintén elkezdett beszivárogni a szerelmesek napjának a megünneplése. Csak a 19. században lett népszerű a közös programokkal való ünneplés, amit mindenekelőtt a kor szigorúbb erkölcseivel magyarázhatunk. A szerelmeseknek nem volt mindig olyan jó világuk, mint napjainkban, korábban a legtöbb helyen egészen a lánykérés napjáig csak felügyelet mellett találkozhattak a fiatalok, és bizony még egy árva csók sem csattanhatott el köztük. Ezért érthető, hogy február 14-én egy Valentin napi ajándékcsomagot küldtek a másiknak, amiben a legfontosabb kellék általában egy szépen megfogalmazott szerelmeslevél volt. Persze azért volt más is egy szépen összeállított Valentin napi ajándékcsomagban, egy illatos virág, egy kis édesség vagy egy különleges gyümölcs semmiképpen sem hiányozhatott a meglepetések közül. A történészek még azt is tudni vélik, hogy a leányok legédesebb gyümölcse a szőlő volt.

Valentin napi ajándékcsomagot idegeneknek

Érdekes hely a Brit-szigetek, sőt azt is mondhatjuk, hogy a bátrak földje, mivel szokás volt az is, hogy a legények február 14-én teljesen idegen leányoknak adjanak Valentin napi ajándékcsomagot. Hogy miért? Természetesen azért, hogy így ismerkedjenek meg velük. Amennyiben az ifjú lány hajlandó volt elfogadni február 14-én egy Valentin napi ajándékcsomagot, akkor ez bizony azt jelentette, hogy tetszik neki az ifjú és szívesen megismerkedne vele. Ahogy már említettük régen szigorúbb erkölcsök uralkodtak, így hiába fogadta el a leány a szerelmesek napján kapott Valentin napi ajándékcsomagot, az egymás iránti vonzalmuk még egy teljes évig nem bontakozhatott ki. Egy év után azonban, ahogy mondani szokták, szabad lett a csók. A figyelmesebb lányok miután letelt az esztendő, úgy is jelezhették, hogy továbbra is érdeklődnek az ifjú irányába, hogy ők is adtak a másiknak február 14-én egy Valentin napi ajándékcsomagot. Ha ebbe még egy keszkenő is került, akkor pedig ugrálhatott a legény örömében, mert bizony ez azt jelentette, hogy a lány kész az ártatlanságát is az ifjúnak adni.

Dobozok a szekrényben

A régi korokban a Valentin napi ajándékcsomagot meg is őrizték a lányok, sőt polgári körökben egy külön szekrényt is fenntartottak a számukra, ahol a többi kedvestől kapott ajándék mellett gyülekezzek a Valentin napi ajándékcsomagok. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy rendben, de meddig? Mennyi időn, hány éven át fejezték még ki a férfiak szerelmüket egy Valentin napi ajándékcsomaggal? Erre nem volt protokoll, addig, amíg úgy érezték, de a zord időjárás bizonyosan nem jár együtt zord szívvel, mivel nem ritkán két, sőt három tucat Valentin napi ajándékcsomag is összegyűlhetett azokban a bizonyos szekrényekben. 
Tartalomhoz tartozó címkék: Valentin napi ajándékcsomag
Az oldal tetejére