Barion Pixel

Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Valentin-nap = ajándékok?

Valentin-nap = ajándékok?

A Valentin nap talán a leginkább megosztó nem vallási ünnep. Valaki rajong érte, valaki pedig egyenesen gyűlöli. A legtöbben a szerelmesek napjaként tartják számon február 14-ét, de többen amellett voksolnak, hogy ez az ünnep a szeretetről és a barátságról is szól. A története a múlt ködös homályába vész, a hozzá kapcsolódó szokások pedig szintén sokfélék. Egy biztos, a Valentin napi ajándékozás nagyon is dívik napjainkban. 

Bár a történészek véleménye meglehetősen megosztó, jelenleg hivatalosan az angolosan Valentin napként számon tartott ünnepet egy bizonyos Szent Bálint nevű emberhez kötik, aki Terni (Interamna) püspöke volt a 14. században. Eme variáció szerint a hite miatt mártírhalált halt, de korábban a börtönben meggyógyított egy vak leányzót, majd a február 14-i kivégzése napján még küldött egy búcsúüzenetet, melyen ez állt: „A Te Bálintod!”. Egyesek szerint eme romantikus história miatt született meg később a szerelmesek napja.

Egy másik hagyomány szerint, a Kr.u. 3 században II. Claudius császár megtiltotta a nősülést, mivel az agglegények jobb harcosoknak bizonyultak. Fegyveres katonákra pedig jócskán szükség volt akkoriban. A mi Bálintuk azonban ezt nem tartotta szép dolognak, sem a háborút, sem a házasság korlátozását, ezért titokban, életét kockáztatva összeadta a szerelmespárokat.

És ez csak a két legfontosabb elmélet a nap eredetére, hiszen többen a madarak párosodásával kötik például össze a jeles napot. Megint mások a Luperkalia fesztiválhoz kötik, ami szintén egy római hagyomány volt, és fiatal fiúk valamint lányok összeismerkedését szolgálta. Ha úgy tetszik, olyan volt, mint egy ókori vak randi. Felsorakoztak egymással szemben a fiatalok, és különböző játékok során eldönthették, ki kinek szimpatikus. A történelmi értelmezések megoszlanak hát az ünnep eredetét illetően, a Valentin-napi ajándékozás mégis kialakult valahogyan, amire a későbbiekben ki is fogunk térni.

Ünneplés és ajándék Valentin napra

A szerelmesek megünneplésének első írásos emlékei az angolszász országokból és a 15. századból származnak. Ekkor azonban ajándékozásról még nincsen szó, csupán zenés, táncos ünneplésekről. Később aztán ezt a szokást a brit nemzetek lakói vitték át és honosították meg a későbbi Amerikai Egyesült Államokban. Történetünk ezen a ponton egy érdekes fordulatot vesz, mégpedig azért, mert Európába, ahol mégis csak megszületett ez az ünnep, meglehetősen nagy szünet után tér vissza a Valentin-nap. Először Németországban ünneplik meg, de csak 1950-ben, ekkor volt ugyanis Nürnbergben az első Valentin-napi bál, ahonnan azonban már a Valentin-napi virágcsokrok és ajándékok sem hiányoztak.

Az ünneplők népes táborához Magyarország csak 1990-ben csatlakozott, vagyis egy évvel, mondhatni közvetlenül a rendszerváltás után. Sokáig vegyes volt a megítélése idehaza az ünnepnek, mindenekelőtt azért, mert sokak szerint egy amerikai pénzcsináló hóbortot vettünk csupán át, mégis egyre többen és lelkesebben hódolnak neki.

Valentin napi ajándék mint üzlet

A Valentin napi ajándékozást már az 1800-as években bevezették, mégpedig Valentin napi ajándékkosarak formájában. Talán mondani sem kell, hogy Amerikában született meg a szerelmesek napjának megünneplése úgy, hogy azt már ajándékozáshoz is kötötték. Az akkoriban fellendülő kereskedelem látta meg a lehetőséget a jeles napban, melyből már akkor szépen lehetett profitálni. De csak szép lassan vált ipari méretűvé a dolog, melyből hatalmas profitot könyvelhettek el bizonyos üzletágak. Mindenekelőtt természetesen a virágárusok és a termesztők. Hogy érzékeltessük egy picit, jelenleg hol tart a dolog: a Royal FloraHolland, amely a virágüzlet egyik legnagyobb szereplője, tavaly ezen a napon 142 millió eurós forgalmat bonyolított és mindegy 300 millió szál virágot adtak el. Természetesen ma már nem csak azok a cégek profitálnak február 14-ből, melyek a virágbiszniszben érintettek, hanem számos más terület is hasznot húz a dologból. Ilyenek például a marketingcégek vagy a logisztikával foglalkozó vállalkozások.

Valentin nap a kultúrában

A Valentin nap, illetőleg a Valentin napi ajándékok immár a kultúrában is éreztetik a hatásukat, mindenekelőtt a zene és filmipar lovagolta meg a témát, természetesen inkább romantikus, néhol azonban cinikus értelmezések formájában. Az egyik legsikeresebb alkotás az azonos címen bemutatott (Valentine’s Day) mozi volt a kategóriában. A 2010-es, több szerelmi történetet felkaroló filmhez olyan sztárok adták a nevüket, mint Shirley MacLaine, Julia Roberts, Jessica Biel, Jessica Alba, Anne Hathaway, Bradley Cooper, Ashton Kutcher és Jamie Fox. A romantikus felütés ellentettje, a szintén nagy sikerrel bemutatott cinikus vígjáték, a Bazi rossz Valentin-nap volt 2009-ben, ha szeretnél egy nagyot nevetni, mindenképpen nézd meg.

Rachel Gibson regénye a Valentin-nap ​és egyéb őrültségek, szintén nagy sikert aratott a kategóriában. Egy vadregényes utazás során kibontakozó szenvedélyes kapcsolatról olvashatunk a könyvben, melyet bizony több mint tíz nyelvre, köztük magyarra is lefordítottak. Nem nehéz kitalálni, hogy könyvek tekintetében nem a szórakoztatóirodalom van az első helyen, ha eladásokról van szó, hanem a különféle tanácsokkal illetőleg Valentin-napi ajándékkészítési praktikákkal szolgáló kiadványok. Ezekből mindenki bőségesen találhat a könyvesboltok polcain.

Legjobb Valentin napi ajándékok

A Valentin-napi ajándékküldés egy nagyon elegáns formája annak, hogy kifejezzük érzéseinket a másik felé, de azért nem teljesen mindegy, hogy mivel is lepjük meg a kedvesünket. Ha Valentin-napi ajándékcsomagról van szó, akkor a külcsín és a belbecs egyaránt fontos, hiszen az üzenet lényege, hogy szeretjük a másikat és gondolunk a másikra. A meglepetesem.hu tökéletes választás, ha Valentin napi ajándékküldésen töröd a fejed. A gyönyörű díszdobozok és a prémium kategóriás ajándékválogatás mindenkit levesz a lábáról, tartson bár egy kapcsolat a legelején vagy legyen sok éve tartó szerelmi kapcsolat. Ugyanakkor eldönteni, hogy mi is lenne a tökéletes meglepetés a szerelmünknek, sosem egyszerű, mindig okoz némi fejvakarást is. Nézzünk most három-három példát, hogy mivel is lepjük meg a másikat ezen a csodálatos napon, hátha ez egy picit megkönnyíti a választást.

valentin napi ajándékcsomag

Meglepetesem.hu: Valentin napi ajándék nőknek

1. Virágoskert Ajándékcsomag

A Virágoskert Ajándékcsomag kifejezetten ajánlható azoknak az uraknak, akik még csak nemrég udvarolnak a kedvesüknek. Ez az ajándékválogatás ugyanis diszkrét, mégis kellőképpen elegáns és romantikus. A Valentin-napi ajándékok azon sorát erősíti, ami számos kedvességet rejt magában, ami könnyedén dobogtatja meg a női szíveket. A romantikus díszdobozban helyet kapott egy szilvalekvár mézeskalács fűszerrel, bio gyógynövénytea kamillával és hibiszkusszal, ami garantáltan elcsábít mindenkit, aki szereti a teakülönlegességeket. Étcsokoládés áfonya az ínyenceknek, Szatmári szilvalekvár azoknak, akik szeretik a prémium kategóriás finomságokat. Földimogyorós levendula kavics, végül, de nem utolsó sorban pedig kézműves étcsokoládé liofilizált gyümölcsdarabokkal, ami szintén kiváló ajándék az ínyenceknek.

2. Maci és Csoki Ajándékcsomag

A Maci és Csoki Ajándékcsomagot a legromantikusabbaknak ajánljuk. Tartson bárhol is a kapcsolatotok, ha párod szereti a romantikus meglepetéseket, akkor ennek a kedves Valentin-napi ajándékválogatásnak egész biztosan örülni fog. A főszereplő nem más, mint egy kedves plüss mackó, amit francia süteménytallérok egészítenek ki, prémium étcsokoládés áfonyával megfűszerezve. Grátiszban pedig kézműves tejcsokoládé különlegesség is szerepel ebben a Valentin napi ajándék csomagban.

3. Ajándékkosár Hölgyeknek

Az Ajándékkosár Hölgyeknek névre keresztelt Valentin-napi ajándékcsomagunkat azoknak az uraknak ajánljuk, akik mindenből a legjobbat akarják. A prémium kategóriás ajándékkülönlegesség tartalmaz mindent, ami jó és megdobogtatja egy hölgy szívét, legyen fiatal vagy idősebb. A teljesség igénye nélkül az elegáns díszdoboz tartalmaz egy díjnyertes házi bodzavirág szörpöt, mangó-ananászlekvárt, gránátalmás rooibos koffeinmentes teát, és kiváló francia süteménytallérokat is. Ez a Valentin-napi ajándék egy kiváló Mézbort is rejt magában, amit egy kis gyertyafény mellett, akár közösen is elkortyolgathattok a jeles ünnep alkalmából.

Meglepetesem.hu: Valentin-napi ajándék férfiaknak

1. Férfias Elegancia

Férfiakat talán nehezebb meglepni valami igazán jó ajándékkal egy olyan romantikus ünnepen, mint február 14. A meglepetesem.hu azonban ebben is tud segíteni, a Férfias Elegancia Valentin-napi ajándékcsomag minden férfinak tökéletes választás, még akkor is, ha csak most ismerkedsz az illetővel. Jellemzően a pasiknak szánt Valentin-napi ajándékokban hangsúlyosabban szerepelnek alkoholos italok, így a Férfias Elegancia is tartalmaz egy üveg kiváló Palotás Meggy Pálinkát, és egy palack Gere Tamás Villányi Portugieser bort. Emellett azonban az édességekől sem feledkeztünk meg, így prémium belga karamellás sós csokoládé pasztilla, valamint kézműves étcsokoládé liofilizált gyümölcsdarabok is helyet kapott a Valentin-napi ajándékválogatásban.

2. Édesség Válogatás

Ne feledkezzünk meg azonban azokról a férfiakról sem, akik inkább az édességeknek hódolnak, mint a különböző alkoholos nedűknek, nekik született meg Valentin-napra az Édesség Válogatás. Ebbe a Valentin-napi ajándékcsomagban elrejtettünk egy prémium belga karamellás sós csokoládé pasztillát, francia süteménytallérokat, de termelői diós akácmézet is. Ez azonban csak a kezdet, hogy mégis felüsse a fejét az a „csúnya” alkohol, a gyönyörű díszdobozban található  egy TEACHER´s Blended Scotch Whisky bonbon és egy isteni pálinkás csokoládé is.

3. Ajándékkosár Uraknak

Ha a maximumot szeretnéd adni a kedvesednek, akkor tökéletes választás az Ajándékkosár Uraknak nevet viselő Valentin-napi ajándékcsomagunk. Ebben a meglepetésben ugyanis benne van minden, amire egy férfi csak vágyhat. Bock Villányi Cabernet Sauvignon, marcipán-cappuccino szemes kávé a korán ébredőknek, díjnyertes chiliszósz, BBQ, Whisky & Honey különlegesség, de egy könyv alakú díszdobozos tea keverék is, hogy csak párat soroljunk fel a több mint bőséges kínálatból. A csomagolás természetesen elegáns és tiszteletet parancsoló, akár a tartalom.

Valentin nap a járvány alatt

A COVID vírus a legtöbb ember életében új helyzetet teremtett, ami számos ponton érezteti hatását, nem kivétel ez alól az sem, hogy csak korlátozott időben és meglehetősen kevés helyen találkozhatunk a szerelmünkkel. Nincsenek nyitva éttermek, melyek kiváló helyszínül szolgálhattak egy romantikus beszélgetésnek vagy akár leánykérésnek. Nincsenek nyitva színházak, mozik és szórakozóhelyek sem, amelyek a jellegzetes randizó helyeket jelentik sokak számára. Arról nem is beszélve, hogy este nyolc vagy inkább hét óra után a romantikus andalgásokra sincsen lehetőség a korlátozások miatt.

Képek forrása: 

 


Valentin napi ajándék Valentin napi ajándékkosár

Az oldal tetejére