Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szülőköszöntő ajándék: a legszebb pillanatok a szülőkről is szólnak

Kovács Viktor
2023. 04. 18. 13:37:55
Szülőköszöntő ajándék: a legszebb pillanatok a szülőkről is szólnak

Mi mindent köszönhetünk a szülőknek! Életet, nevelést, életfelfogást, a munka szeretetét. Ha eljön az idő, viszonozzuk: erről szól a szülőköszöntő ajándék.

A házasságkötés minden ember életének egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb pillanata. Természetesen ez a nap az ifjú párról szól, már csak ezért is kedves gesztus, ha az ünneplés alatt szentelünk pár percet a szülőknek is, és szeretetünk jelképeként szülőköszöntő ajándékot adunk nekik.

Az esküvői szülőköszöntő ajándék mondhatni egy nagyon régi szokás, ami azonban egy időre szinte a feledésbe merült és napjainkban lett újra népszerű. A téma szakértői szerint eredetét Olaszországban és Franciaországban kell keresni. A régi időkben itt ugyanis az ifjú pár egy bonbonniere-nek nevezett apró finomságot adott a vendégeknek búcsúzóul.

szülőköszöntő ajándék ötletek

Ez a kis apróság a szerencsét szimbolizálta, amit így a fiatalok jelképesen tovább adtak másoknak is. Állítólag később ebből nőtt ki a szülőköszöntő ajándék. Ugyanakkor a hazai népszokásokban is kereshetjük az eredetét. Elég, ha csak a lánykérésre gondolunk, amikor a vőlegény és a menyasszony is köszönetet mond a szülőknek, hogy eddig gondját viselték a leányzónak.

Köszönöm, hogy felneveltél

Az esküvői szülőköszöntő ajándék ma a közösen eltöltött ünnepség egyik legmeghatóbb része. Hogy mikor ékelődik be a többi esküvői epizód közé, annak igazából nincsenek kötött szabályai, ceremóniamestertől függ, de jellemzően még az elején. Vagy közvetlenül a házassági okirat aláírása után, a polgári ceremónia részeként vagy a közös vacsora elfogyasztása előtt szokott megtörténni.

Mindkettőnek megvannak az előnyei. Ha közvetlenül a házasságkötés után történik, akkor valóban csak az ajándék átadásáról van szó. Csúnyán fogalmazva, gördülékenyebb a dolog. Ha már a vacsoraasztalnál történik az átadás, akkor általában egy rövidebb vagy hosszabb beszédet is mond az ifjú pár. Igazából csupán ízlés kérdése, hogy ki, melyiket választja. Az utóbbi talán egy picit meghatóbb.

Milyen legyen egy szülőköszöntő ajándék esküvőre

A szülőköszöntő ajándéknak igazából egy fontos kritériuma van, ez pedig az, hogy legyen személyes hangvételű. A szülőköszöntő ajándék virágbox vagy a szülőköszöntő virág mellett mindenképpen adjunk még olyan tárgyi ajándékot is, ami aztán az idők végéig megmarad. Ez szinte bármi lehet, de érdemes gondosan választani. Nem az ajándék értékén van a hangsúly, hanem hogy rólunk és a szülőkről szóljon.

szülőköszöntő ajándék virágbox

Egy ajándékbox például remek választás a virág mellé, amiben helyet kaphat mindenféle különleges finomság. Emellett azonban személyes dolgokat is csempésszünk bele, ilyen lehet a szülőkkel készült pár régi fotó szépen bekeretezve. Egy személyesen, kézzel írt levél, vagy akár egy saját vers is. Bármi, ami az érzéseinkről szól.

Szintén személyessé teheti az esküvői szülőköszöntő ajándékot egy kedvenc tárgyunk. Az első játékunk, egy kavics, amit közösen találtunk a vízparton, vagy éppen az első szakácskönyvünk. Bármi, ami közel áll hozzánk, és úgy gondoljunk, hogy minket fejez ki, a mi közös múltunkról szól. Emellett természetesen a szülőköszöntő virágba is érdemes elrejteni valamilyen személyes üzenetet. Lényeg, hogy ezúttal legyen a köszöntésünk kicsit megható, amire aztán mindig emlékezni fogunk.  

Képek forrása

Az oldal tetejére