Barion Pixel

Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Az ünnepek ünnepe: anyák napja

Kovács Viktor
2023. 03. 21. 14:01:14
Az ünnepek ünnepe: anyák napja
Anyák napja a nagyvilágban: egy ünnep, amit mindenhol megtartanak.

Ma jellemzően onnan számolunk egy ünnepet, hogy az már legitimmé vált. Jóváhagyta az ENSZ, az Európai Parlament vagy egy szűkebb közösség. Ez az anyák napjára is érvényes, részben. Annyiban igen, hogy május első vasárnapja, vagyis a hivatalos köszöntés csak 1925 óta létezik nálunk, köszönhetően Petri Pálnének, aki Amerikából hozta magával az anyák napját.

Anyák napi ajándékcsomag

Annyiban azonban nem, hogy már az régi idők embere is megemlékezett az édesanyákról és minden valamikori ősi vallásban létezett az anya ünnepe. Bár sok helyütt fellelhető, az európai hagyomány, mint sok minden mást, a mai anyák napjának az előképét is az ókori Görögországban véli felfedezni.

Az ünnep még erősen természeti jellegű és összefonódik a tavaszvárással, azaz a születéssel és újjászületéssel. Ilyenkor Rhea istennőnek, az istenek anyjának tisztelegtek a valamikori görögök. A vallási rítusok persze még nem jelentették azt, hogy anyák napjára ajándék is dukál, inkább a szertartáson volt a hangsúly.

Mindegy, hogy ősz van vagy tavasz

Bár a világ szinte minden országában felköszönti az édesanyákat, de hivatalos időpont az nincsen, mint az egyházi ünnepek esetében. A május sok helyen passzol, de valahol nem a hónap elejére, hanem a hónap végére esik az időpont. A déli országokban gyakran nyáron ünneplik, Oroszországban pedig érthetetlen módon, valamiért novemberben.

Anyák napi virág

Bár ki tudja, lehet nem is olyan érthetetlen. Hiszen a jéghideg zimankóban a legjobb hazatérni és megmelegedni a kandalló és persze az anyai szeretet melegénél. Ha pedig az ember hazatér, akkor anyák napjára ajándékot is visz és persze anyák napi virágot is. Ezen a napon készülnek a világ legnagyobb csokrai, de az éttermek is teltházas foglalásokkal számolhatnak.

Az ajándék én vagyok

Van az anyák napjában valami különleges, ami ezt az ünnepet megkülönbözteti az összes egyházi és állami ünneptől is. Ez pedig a bensőségesség. Itt nincsenek vallási felekezetek, nincsenek szentek, nincsen államalapítás, nincsen győztes szabadságharc, csupán feltétlen szeretet van, ami bizony a legfontosabb kincsünk.

Megható tény, hogy a 20.században a börtönszökési kísérletek több mint fele anyák napja közeledtével történt. A tékozló fiúk hazavágytak. De anyák napjára ajándék volt az is, amikor a II. világháborúban, május második vasárnapján elhallgattak a fegyverek, a németek ugyanis ekkor tartják ezt a napot.

Bárhonnan is nézzük, nagy ünnep ez, még akkor is, ha ilyenkor nem vonulunk az utcákon, nem állítunk fát a szobában és nem lövünk tűzijátékot az égbe. Anyák napjára ajándék minden, még ha egy kicsit csöndesebben is tartjuk. Virágcsokor, ajándékcsomagok, vagy csak egy meghitt ölelés, lényegében mindegy, hogy mit adunk, a fontos, hogy gondoljunk rájuk.

Anyák napi ajándékcsomag

 

Képek forrása:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Anyák napi ajándékküldés
Az oldal tetejére