Barion Pixel

Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

A rejtélyes húsvéti nyuszi

Kovács Viktor
2023. 03. 21. 00:00:00
A rejtélyes húsvéti nyuszi
A húsvéti nyúl az ünnep főszereplője, de vajon mindent tudsz róla? 

Olykor jobb nem halogatni tovább a dolgokat és szembe kell nézni az ismeretlennel. Miért tojik tojást a nyúl? Honnan vannak a vérnyulak? Miért van titkos szövetségük ezeknek a fantom állatoknak? És ugyan, mi van a nyúlon túl? Végül pedig, milyen húsvéti ajándékok várnak a meglepetesem.hu oldalán belül.

Húsvétkor minden a nyúlról szól, és ez egész picit bonyolultnak is tűnhet, hogy ugyan mi köze is van a vallásnak, a tavasznak és a locsolkodásnak a nyúlhoz. Félretéve a South Park féle összeesküvés elméleteket, nem a nyulak uralják a civilizációnkat, sőt, vérnyulak sincsenek, csupán jó a szimbolikájuk.

Először is a húsvéti nyuszi korábban volt, mint a kereszténység. Már az ókorban is a tavasz hírnökeként tartották számon az állatot, ezzel együtt pedig termékenységi szimbólum is volt. Az ok egyszerű, hiszen ez volt az ember közelében a legszaporább haszonállat.

A kereszténység és a nyúl kapcsolata már bonyolultabban magyarázható, ugyanakkor számos értelmezést találunk. Az egyik legmeggyőzőbb, hogy egy népi hiedelem szerint a mezei nyulak szűzként is képesek teherbe esni, ami kiválóan illeszkedett a Mária-kultuszba. Csakhamar pedig elterjedt egész Európában.

Húsvéti nyuszi ajándékcsomag

A húsvéti nyuszi társai

A húsvéti nyuszi két állandó kísérője a tojás és a bárány. A pogány Ostra istennőnek, aki a megújulás és tavasz istene volt a germán mitológiában, volt egy madara, amely színes tojásokat tojt. Tavasszal azonban nyuszivá változott és széthordta ezeket a csecsebecséket. Véli az egyik legenda.

Egy másik legenda szerint szintén Ostra istennő csak úgy tudott megmenteni egy sebzett madarat, hogy nyuszivá változtatta, aki hálából tavasszal tojásokat ajándékoz az arra érdemeseknek. Egy megint másik, kissé gubancos hiedelem szerint a Főnix madár született nyusziként újjá, de tojástojó képességét megőrizte.

Akárhogy is, Németország déli részében még mindig élő hagyomány, hogy a felnőttek tojásokat rejtenek el a fűben, és a gyerekeknek ajándékokért cserébe meg kell találniuk azokat. 

A húsvéti bárány szimbóluma jóval egyszerűbb és mélyen keresztényi. Szimbolikájában az ártatlanság és az áldozat kettőssége találkozik, vagyis, hogy Jézus feláldozta magát az emberekért. Régebbi eredete pedig még a zsidó misztikához köthető. Az egyiptomi száműzetés és kimenekülés idején azért maradhattak életben a zsidók, mert bárányvérrel jelölték meg az otthonaikat.

A húsvéti nyuszi napjainkban

A húsvéti nyuszi eredetét egyre kevesebben firtatják, mára egy kedves állátkává szelídült, melynek a gyerekek örülnek a legjobban, kapják bár csokoládé vagy valódi formájában. Az élő állat beszerzésével azért óvatosan, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy erről a kedves jószágról gondoskodni is kell. Az öröm mellett felelősséggel is tartozunk érte. 

A meglepetesem.hu oldalán leginkább csokoládéból készült húsvéti nyuszikkal fogtok találkozni. Ezekkel azonban mindenféle formában, és mennyiségben és persze a kiegészítőkről sem szabad megfeledkezni.

Képek forrása:

 

Egy húsvéti ajándékkosár vagy ajándékcsomag ugyanis rengeteg gasztro finomságot és különlegességet rejt a csoki nyuszi mellett. Kiegészítőként pedig kerámia húsvéti nyuszit is tehetsz az egyedileg összeállított csomagba.
Az oldal tetejére